Back to top

SFIS Mellansveriges Teknikdag 2019 : Teknik och människor

Arbetets museum, Norrköping #teknikdag2019

Välkomna till Teknikdagen 2019, onsdag 16 oktober! 

Program: 

  • 09.30-10.00                   Kaffe/te och registrering
  • 10-10,40                        Wolmar Nyström Åkerström: Digital humaniora – ett perspektiv på digitaliseringens utmaningar och möjligheter
  • 10.45-11.45                   Sven Langenback: Artificiell Intelligens, lätt som en plätt egentligen
  • Lunch 11.45-13.00
  • 13.00-13.40                  Geirr Karlsen: Om bibliotekssystemet Quira
  • 13.45-14.25                  Lisa Sjögren: Från fyratusen buggar till ett fullfjädrat FOLIO: att vara först med att implementera ett open source-system
  • Kaffe
  • 15.15-16.00                   Ola Pilerot: Bibliotekets roll för nyanlända
  • 16.30-                            Pubbesök, för de som så önskar, samordnas på plats.

Under dagen kan ni i foajen möta representanter från Axiell, Exlibris och ProQuest som ställer ut.

Pris för medlem 500:-.
Pris för icke medlem 900:-.

Lunch och kaffe/te ingår.

Anmäl dig med namn, arbetsplats, fakturaadress (ev. fakturareferens), mailadress samt om du är medlem i SFIS till Mats Berggren mats.berggren@vti.se .

Anmälan senast 6/10. Anmälan är bindande men kan bytas inom organisationen. Vi har 120 platser.

Om du har allergier eller andra önskemål kring maten, meddela detta i samband med anmälan. Lunchen serveras som buffé.

Om våra talare

Wolmar Nyström Åkerström, Uppsala universitetsbibliotek. Wolmar ska tala om digitalisering av källmaterial och arbetssätt har inneburit nya möjligheter och utmaningar för alla delar av samhället, och inte minst i akademiska sammanhang. Fördraget tar avstamp i exempel på digitalisering inom vetenskapsområdet för samhällsvetenskap och humaniora och diskuterar vad digitaliseringen har inneburit, innebär och kan komma att innebära för oss som stöttar forskning, utbildning och informationsförsörjning i allmänhet.

Om Sven Langenback:  AI föreläsare och datapusselläggare. Jobbar med Bandingus.com, ett projekt med fokus på artificiell intelligens, dess utveckling och konsekvenser för oss som individer. Kommer från ett liv i ledande roller som IT-arkitekt, projektledare, föreläsare och utbildare på Volvo och Kentor. Motto: ”AI under YOUR control Lättsamt, allvarligt, tankeväckande kommer Sven att tala om AI i din vardag och i ditt jobb som informationsspecialist. Var finns artificiell intelligens idag och vart är den på väg att föra oss? Vi reder ut begreppen samt stärker dig med tips, verktyg och metoder så att du kan positionera dig i ditt liv och din karriär. AI under din kontroll helt enkelt!

Geirr Karlsen. Drammensbiblioteket har vært pilotbrukere for Axiells nye biblioteksystem Quria. Hva er erfaringene etter to års drift og er dette fremtidens biblioteksystem? Geirr Karlsen er seksjonsleder ved Drammensbiblioteket og har vært prosjektleder for innføring av biblioteksystemet. Geirr Karlsen har sitt föredrag på norska.

Lisa Sjögren, systembibliotekarie på Chalmers bibliotek. Den 30 september blev Chalmers bibliotek först i världen med att använda det nya, open source community-utvecklade bibliotekssystemet FOLIO för cirkulation samt hantering av elektroniska och tryckta resurser. Lisa kommer ge en inblick i vad FOLIO är, varför Chalmers bibliotek väljer att arbeta med systemet, och hur det kan gå till när man implementera ett system under utveckling, och dela med sig av några intryck från de första veckorna med FOLIO som biblioteksdata- och ERM-system. 

Ola Pilerot. Docent vid Högskolan i Borås. Ola kommer att tala om sitt forskningsprojekt, vilken betydelse har biblioteket för de nyanlända och hur arbetar personalen på biblioteket med detta?

Datum: 
2019-10-16
Stad: 
Norrköping
Plats: 
Arbetets museum
Arrangör: 
Mellansverige
Ansvarig: 
Mats Berggren